Wat is Tinnitus?

oor tinnitus

Tinnitus is een verzamelnaam voor allerlei suis-, piep-, fluit- of bromgeluiden die niet van buitenaf komen en die alleen voor de persoon zelf hoorbaar zijn. Het kan gaan om verschillende soorten geluiden, continu of afwisselend, hard of zacht. Wanneer je langdurig wordt blootgesteld aan lawaai kan dit leiden tot permanent gehoorverlies. Vrijwel iedereen heeft wel eens kortdurend last gehad van oorsuizen. Maar bij sommige mensen is dit oorsuizen bijna continu aanwezig.

Onderstaand een overzicht van waargenomen geluiden bij Tinnitus:

  • Hoge pieptoon
  • Lage pieptoon
  • Ruisen of suizen
  • Geluid van water
  • Geluid van wind
  • Geluid van elektriciteit

Miljoenen Nederlanders

Volgens onderzoek komt tinnitus bij ongeveer 2 miljoen Nederlands voor. Bijna 10% heeft hier erg last van. Bij tienduizend Nederlanders zijn de klachten zo erg dat ze psychosociale problemen veroorzaken.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken van tinnitus. Zo kunnen langdurige blootstelling aan lawaai, stress en bijwerkingen van medicijnen een oorzaak van tinnitus zijn. Maar ook een afwijking aan het gehoororgaan, de hersenen of het kaakgewricht kan het vervelende oorsuizen veroorzaken.

In de meeste gevalen is langdurige blootstelling aan lawaai toch de boosdoener van tinnitus. Te veel lawaai komt bij verschillende beroepen voor. Van de bouw tot aan ziekenhuizen en zelfs in het onderwijs.

Tinnitus voorkomen

Tinnitus wordt, zoals hierboven beschreven, in de meeste gevallen veroorzaakt door blootstelling aan te veel lawaai. Het is dus heel belangrijk de gevolgen van lawaai zoveel mogelijk te voorkomen. 

Dit kun je doen door:

  1. Af en toe weg te lopen van de harde geluiden of pauze te nemen
  2. Stress te vermijden
  3. Gehoorbescherming te dragen
  4. Op een veilig niveau naar muziek te luisteren

Otoplastieken

Lawaaitrauma kun je voorkomen door otoplastieken te gebruiken om je oren te beschermen. Je beschermt je oren op deze manier niet alleen tegen tinnitus, maar ook tegen blijvende gehoorschade. Denk niet alleen aan uitgaan bij harde geluiden. Ook tijdens vuurwerk of klussen of op je werk kun je gehoorschade oplopen. Tinnitus veroorzaakt door andere aandoeningen kun je moeilijk voorkomen. Heb jij op je werk ook last van langdurige blootstelling aan lawaai? Wacht dan niet langer en bescherm je oren met oordoppen op maat.

Otoplastieken

Otoplastieken bestellen?

Neem je jouw gehoor serieus en ga je voor optimale bescherming? Bestel dan hier otoplastieken op maat.

Share the Post:

Gerelateerde berichten