De gehoorbescherming die je nodig hebt hangt af van jouw persoonlijke wensen en van de geluidssituatie. Er zijn verschillende soorten gehoorbescherming. Je hebt de standaard, universele oordopjes of oordoppen op maat. En zelfs daarin heb je nog volop keuze zoals bijvoorbeeld slaapdoppen op maat, festival oordoppen en gehoorbescherming voor de bouw. Hieronder vertellen we je meer over de meest gangbare oplossingen.
Otoplastieken voor festivals
Speel je muziek of luister je er graag naar? Dan zijn speciale oordoppen met een muziekfilter iets voor jou. Zo heb je otoplastieken voor festivals die beschermen tegen harde geluiden en oorsuizen of piepen in je oor voorkomen. Muziek en gesprekken blijven ondanks deze bescherming toch goed hoorbaar. Er zijn modellen die in een transparante kleur worden geleverd, waardoor de oordop bijna niet zichtbaar is.
Otoplastieken voor muzikanten
Gehoorbescherming voor muzikanten wordt vaak op maat gemaakt. Deze otoplastieken beschermen tegen harde muziek en voorkomen een piep in de oren. Muziek blijft ondanks deze bescherming zeer natuurgetrouw klinken, dankzij het lineaire dempingsfilter.
Otoplastieken voor het slapen
Meer dan een derde van de mensen heeft slaapproblemen. Een partner die snurkt kan je aardig uit je slaap houden. Slaapdoppen op maat helpen je bij een goede nachtrust. Deze otoplastieken zijn compleet afgesloten omdat ze geen filter hebben. Dit zorgt voor een geweldige demping van omgevingsgeluiden. Otoplastieken voor het slapen worden gemaakt van een zeer zacht materiaal, waardoor je gewoon op je oor kunt liggen.
Otoplastieken voor motorrijden
Een fanatieke motorrijder kent de harde geluiden van bijvoorbeeld de wind tijdens het motorrijden. Otoplastieken voor motorrijden beschermen je oren tegen vermoeiende en schadelijke geluiden. Ondanks de goede demping blijven het verkeer en communicatiesystemen goed hoorbaar. Deze otoplastieken hebben een hoog draagcomfort, omdat het uitgeholde model goed onder de helm past.
Otoplastieken voor op je werk
Seeh biedt de beste gehoorbescherming voor de industrie en de zakelijke markt. Voor een metaalbewerker wordt bijvoorbeeld een ander filter toegepast met andere eigenschappen dan voor een motorrijder. En in de bouw heb je een ander geluidsprofiel en dus een ander filter nodig dan wanneer je werkt als muzikant. Elke situatie is anders en vraagt om andere eigenschappen van de otoplastieken.
Heb je otoplastieken voor je werk nodig? Mogelijk kun je de otoplastieken laten vergoeden door je werkgever. Bekijk de wet- en regelgeving hier.
Otoplastieken voor het klussen
Natuurlijk zijn otoplastieken die beschermen tegen geluid (zoals hierboven) ook te gebruiken voor het klussen. Klusgeluid ligt vaak boven de 100 dB. En vanaf 80 dB loop je al een risico op gehoorscahde.
Otoplastieken voor de schietsport
Het dragen van gehoorbescherming is tijdens het schieten erg belangrijk. De Shooter Custom 4D zorgt ervoor dat de schadelijke geluiden worden gefilterd maar dat je noodzakelijke commando’s van de baancommandant nog goed hoort. Deze zachte otoplastieken hebben een zeer hoog draagcomfort en zijn voorzien van twee filters. Het basisfilter is geschikt voor het schieten met licht kaliber. Het extra meegeleverde opzetfilter geeft een maximale demping.

Otoplastieken met portofoonaansluiting
De meest comfortabele oplossing voor gehoorbescherming zijn otoplastieken. Otoplastieken met portofoon aansluiting zijn ook mogelijk. Hiermee bescherm je jouw gehoor tegen harde geluiden en kun je een portofoon aansluiten.
Otoplastieken voor het zwemmen
1 op de 10 zwemmers heeft last van oorpijn of oorinfecties. Otoplastieken voor het zwemmen houden het water uit de gehoorgang en voorkomen oorpijn en oorontstekingen. Deze op maat gemaakte oordoppen bevatten geen filter. De otoplastieken blijven in sommige gevallen ook drijven.
Otoplastieken voor het vliegen
Vliegen kan vervelend zijn voor je oren. Otoplastieken reguleren luchtdrukverschillen in het vliegtuig en voorkomen oorpijn. Ook dempen deze oordoppen tegen de omgevingsgeluiden tijdens het reizen. Gesprekken voeren blijft mogelijk omdat de filters de spraakfrequentie wel doorlaten.