Moet mijn werkgever otoplastieken vergoeden?​

moet mijn werkgever otoplastieken vergoeden

Veel werknemers worden dagelijks blootgesteld aan schadelijke geluidsniveaus. Als werknemer wil je geen blijvend gehoorverlies oplopen door je werk, en natuurlijk wil je als bedrijf de gezondheid van je werknemers niet onnodig in gevaar brengen. Volgens de Arbowet moeten werknemers die worden blootgesteld aan geluid dat schadelijk is voor hun gezondheid professionele gehoorbescherming (zoals otoplastieken) dragen. Maar hoe zit het met otoplastieken en het recht op vergoeding?

Vergoeding van otoplastieken door de werkgever

Of je nu in de bouw, industrie, beveiliging, het ziekenhuis of als zelfstandige klusjesman werkt, je hebt te maken met harde geluiden die je gehoor kunnen beschadigen. Een van de belangrijkste oorzaken van gehoorverlies op de werkplek is onvoldoende gehoorbescherming. Dit kan leiden tot een hoger ziekteverzuim en een verhoogd risico op werkgerelateerd letsel. Preventie met passende gehoorbescherming is daarom erg belangrijk.

In verband met het vermijden van geluidsoverlast en gehoorbeschadiging dient aan werknemers gehoorbescherming ter beschikking te worden gesteld vanaf een blootstelling van 80 dB(A). Boven de 85 dB(A) moeten werkgevers niet alleen gehoorbescherming vergoeden, maar zijn ze ook verplicht het verstrekte product door de werknemers te laten dragen. Hierop dienen de werkgevers toezicht te houden.

Het advies is ook om de gehoorbescherming jaarlijks te laten controleren.

De gevolgen van gehoorproblemen voor werkgevers

Al eerder gaven we wat cijfers over gehoorproblemen en de impact hiervan. Het blijkt dat werknemers er bijna niet over praten, maar toch blijkt dat mensen met een gehooraandoening zich vaker ziek melden dan mensen zonder gehooraandoening. In 26% van de gevallen geven werknemers aan dat vermoeidheid, stress of een burn-out de reden is voor hun verzuim.

Ander onderzoek geeft aan dat gehoorverlies en oorsuizen leiden tot een grotere kans (25%) op ongevallen op het werk. Denk hierbij aan evenwichtsstoornissen of ongevallen door gebrekkige communicatie. Gehoorproblemen zijn dus gevaarlijk en hebben zeker impact op het werk. De kosten van productiviteitsverlies door oorsuizen zijn gigantisch, zoals we hierboven aangaven.

gehoorschade op werk
0 Miljard
Kosten van gemiste werkdagen door oorsuizen

Otoplastieken zijn de oplossing voor werknemer en werkgever

Oorbescherming op maat is een goede oplossing voor werknemer en werkgever. Wanneer de impact voor beide partijen duidelijk is, zien we dat een kleine investering van op maat gemaakte oordoppen een groot verschil kan maken.

Ben je op zoek naar otoplastieken? Neem dan contact op met Seeh. Met 20 jaar ervaring geven de medewerkers je graag gratis advies over otoplastieken en helpen je bij het bestellen hiervan. Wanneer je bestelt bij Seeh hoef je als werknemer niets voor te schieten in de winkel en de factuur wordt altijd naar de werkgever verstuurd. Zo blijft de werkgever ook op de hoogte van het budget en kan hij zien wanneer de gehoorbescherming gecontroleerd moet worden. Meer dan 6.000 bedrijven kiezen voor deze manier van bestellen.

Otoplastieken

Otoplastieken bestellen?

Neem je jouw gehoor serieus en ga je voor optimale bescherming? Bestel dan hier otoplastieken op maat.

Share the Post:

Gerelateerde berichten