Zijn otoplastieken verplicht?

wet- en regelgeving otoplastieken

Slecht horen als gevolg van lawaai op het werk is een vaak voorkomende beroepsziekte. Slecht horen kan tot ernstige maatschappelijke en medische gevolgen leiden (dit schrijft het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op haar website). Gehoorbescherming is nodig om lawaaislechthorendheid te voorkomen.

Privé

Privé zijn er geen afspraken of verplichtingen voor het dragen van gehoorbescherming. Gehoorbescherming is wel nodig om lawaaislechthorendheid of Tinnitus te voorkomen.

Gehoorbescherming op het werk

Als de gemiddelde dagdosis hoger is dan 85 dB(A), zijn werknemers verplicht gehoorbescherming te dragen. Vanaf 80 dB(A) lopen werknemers kans op gehoorbeschadiging door lawaai. Deze waarde verplicht werkgevers tot het verstrekken van gehoorbescherming conform de Arbowet.

In verband met het vermijden van geluidsoverlast en gehoorbeschadiging dient aan werknemers gehoorbescherming ter beschikking te worden gesteld vanaf een blootstelling van 80 dB(A). Gehoorbescherming is nodig om ziekteverzuim door gehoorschade te voorkomen.

Werknemers dienen hun werkgever te raadplegen over de ergonomie van beschermingsmiddelen. Persoonlijke beschermingsmiddelen moeten zo comfortabel en onopvallend mogelijk zijn en moeten zoveel mogelijk worden aangepast aan de drager. Bij het dragen van gehoorbescherming die de oren verwarmt of isoleert, moet voor comfort worden gezorgd. Het dragen van gehoorbescherming kan de normale communicatie op het werk verstoren.

Lees ook: Moet mijn werkgever otoplastieken vergoeden?

Er zijn verschillende manieren om je gehoor goed te beschermen. Zo kun je kiezen voor universele gehoorbescherming, zoals oorkappen en oordoppen. Toch dalen deze gehoorbeschermers in populariteit en zijn otoplastieken met 162% in populariteit gestegen.

Oorkappen

Oorkappen sluiten de gehoorgang met een holle kap. Deze kap is geïsoleerd en heeft hierdoor een geluiddempende werking. Er zijn oorkappen beschikbaar die direct aan een veiligheidshelm kunnen worden bevestigd. Een groot voordeel is dat bij Incidentele momenten waar lawaai is, de kap snel opgezet kan worden. Een bekend nadeel bij oorkappen is dat deze niet prettige zitten en vaak zwaar kunnen voelen bij langdurig gebruik. Hierdoor is de draagacceptatie van mensen die deze oorkappen nodig hebben, lager is dan bij op maat gemaakte oordoppen (otoplastieken).

Oordoppen

Universele oordoppen kun je vaak herkenning vanwege de felle kleur. Ze moeten diep in de gehoorgang worden ingebracht zodat ze een goede dempende werking hebben. Deze oordopjes zijn overal verkrijgbaar. Deze vind je vaak in een wegwerp variant en kunnen maar een aantal keer gebruikt worden. De wegwerp oordoppen zijn dan ook een hygiënische manier van gehoorbescherming. Een groot nadeel van oordopjes is dat deze geluiden altijd linear dempen, waardoor de kwaliteit van muziek minder goed blijft. Ook zijn stemmen minder goed te horen waardoor sommige mensen schuimoordoppen een geïsoleerd gevoel krijgen.

Otoplastieken

Otoplastieken zijn de beste oplossing voor gehoorbescherming. Otoplastieken worden op maat gemaakt en worden daarom beschouwd als de beste gehoorbescherming. Omdat de otoplastieken persoonlijk op maat gemaakt worden passen ze perfect in je oor en zijn ze zeer comfortabel om te dragen. Ze sluiten de gehoorgang perfect af en zijn zo klein en mooi afgewerkt dat je gehoorgang veilig gedempt wordt. Daarnaast is het materiaal van de otoplastieken gemaakt van een stevige massa, waardoor ze meer geluid absorberen en beter regelbaar zijn dankzij het filter. Een ander groot pluspunt is dat otoplastieken comfortabeler zijn om te dragen dan bijvoorbeeld oorkappen, omdat deze vaak heet en moeilijk te dragen zijn. En nog een voordeel bij het dragen van een bril: je hebt geen last meer van de pootjes van je bril die vast komen te zitten onder de gehoorbeschermers.

Otoplastieken

Otoplastieken bestellen?

Neem je jouw gehoor serieus en ga je voor optimale bescherming? Bestel dan hier otoplastieken op maat.

Share the Post:

Gerelateerde berichten